Ga naar inhoud

Afpakteam Zuid

 

Rotterdam Zuid heeft een eigen integraal afpakteam dat zich bezighoudt met het afpakken van crimineel verkregen geld. Dit team is onderdeel van de inspanningen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) om de achterstanden op Zuid in een periode van 20 jaar weg te werken.

 

Het eerste afpakteam is eind 2016 opgericht als onderdeel van de Rotterdamse aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hierbij werken Openbaar Ministerie, politie, belastingdienst en gemeente samen en worden andere partijen betrokken bij specifieke thema's, zoals de Kansspel Autoriteit (KSA) bij illegaal gokken en de FIOD bij fiscale fraude. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. In de regio Rotterdam zijn in 2016 ruim negenduizend transacties met een totale waarde van bijna zeven miljoen euro verdacht verklaard. Ruim 33% van deze transacties vindt plaats in Rotterdam-Zuid.

De ondermijningsaanpak richt zich geografisch voornamelijk op Zuid en bedrijventerrein de Spaanse Polder. Dit gebeurt door ondermijnende criminaliteit te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast stimuleert de overheid positieve ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan het maken van goede verhuurafspraken met pandeigenaren.

Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Cruciaal is ook de medewerking van bewoners en ondernemers. In 2016 zijn er in Rotterdam via Meld Misdaad Anoniem 727 meldingen binnen gekomen. Dankzij deze meldingen kunnen bijvoorbeeld hennepkwekerijen worden ontmanteld en criminelen opgepakt.

Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit is het belangrijk dat illegale inkomsten worden afgepakt. Als misdaad loont, komen mensen te makkelijk in de verleiding om voor snel geld in een criminele loopbaan te kiezen. Daarom heeft het College van procureurs-generaal besloten dat er in Rotterdam extra middelen beschikbaar komen om verdachte transacties te onderzoeken en crimineel geld af te pakken.

De partners